Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Τράπεζα Χρόνου στην Θεσσαλονίκη

Τράπεζα Χρόνου στην Θεσσαλονίκη

http://xronos.diktyodomwnthess.gr/

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" 09-03-2014
 Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=201762

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Μπορώ να ανταλλάξω ένα τραπέζι με μια επίσκεψη στον οδοντίατρο;». «Μπορώ να δώσω έναν υπολογιστή που δεν χρησιμοποιώ πια και να πάρω ένα πλυντήριο ρούχων;». Η απάντηση είναι «ναι». Ο 29χρονος γεωπόνος Ζήσης Μοριχοβίτης έδωσε συμβουλές για φυτά σε έναν διακοσμητική και «πήρε» ως αντάλλαγμα την... διακόσμηση του σπιτιού του. Η Αλκέτα Μέμα καθάρισε το γραφείο ενός επαγγελματία και εκείνος της επιδιόρθωσε τον ηλεκτρονικό της υπολογιστή. Η επόμενη ανταλλαγή που θα κάνει είναι η καθαριότητα ενός άλλου σπιτιού με τα μαθήματα χορού στη 12χρονη κόρη της!
Οι ανταλλαγές υπηρεσιών χωρίς να μεσολαβεί ούτε ένα... ευρώ κερδίζουν όλο και περισσότερους στη Θεσσαλονίκη της κρίσης. Οι 103 χρήστες της Τράπεζας Χρόνου που λειτουργούν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Αρσις» έχουν σχεδόν καταργήσει το χρήμα και ξεχάσει την αξία του! Για να καλύψουν τις ανάγκες τους χρησιμοποιούν ως αποκλειστικό μέσο συναλλαγής τον... χρόνο! «Είμαι μέλος στο δίκτυο από τότε που δημιουργήθηκε, τον περασμένο Οκτώβριο. Μου άρεσε η ιδέα της αχρήματης συναλλαγής. Εχω προσφέρει τις γνώσεις μου ως γεωπόνος, έχω δεχτεί τις υπηρεσίες άλλων και προτείνω σε γνωστούς και φίλους μου να γίνουν μέλη της Τράπεζας Χρόνου», λέει ενθουσιασμένος στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο Ζήσης, ενώ η Αλκέτα προσθέτει ότι είναι πολύ χαρούμενη που υπάρχει η Τράπεζα Χρόνου, γιατί έτσι έχει τη δυνατότητα να δέχεται υπηρεσίες χωρίς να πληρώνει!
Ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» επισκέφτηκε την Ομάδα Διαχείρισης της Τράπεζας Χρόνου, που βρίσκεται στην οδό Πτολεμαίων 35 με Συγγρού, η οποία μας εξήγησε όλα όσα πρέπει να μάθει κανείς για να εξυπηρετηθεί και να εξυπηρετήσει!

Μεγάλη γκάμα υπηρεσιών
Η Αναστασία Αναστασιάδου, μέλος της Ομάδας που ασχολείται με την επικοινωνία και τον εθελοντισμό της Τράπεζας Χρόνου, εξηγεί: «Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων που δε βασίζεται στο κέρδος. Ο καθένας καλύπτει τις ανάγκες του βασιζόμενος στην αξία χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Ετσι, ένα τραπέζι μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα μάθημα αγγλικών, το βάψιμο ενός δωματίου με την καθαριότητα ενός σπιτιού, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με ένα πλυντήριο ρούχων». Οι υπηρεσίες που μπορεί να ανταλλαγούν είναι πάρα πολλές, όπως προσθέτει η Αναστασία: Από τη φύλαξη ηλικιωμένου μέχρι την ψυχαγωγία κλόουν, τα μαθήματα πλεξίματος, κλαρίνου και ντραμς, το μαγείρεμα, το σιδέρωμα, το μανικούρ, τη βοήθεια σε μετακόμιση, τη φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, το κούρεμα, τον καθαρισμό προσώπου, τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας και εναλλακτικών θεραπειών όπως σιάτσου, ρεφλεξολογίας και αρωματοθεραπείας και τη νομική υποστήριξη. Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και μέλη της είναι κυρίως νέοι, 25-30 χρονών, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις.



Πώς λειτουργεί
Η Τράπεζα Χρόνου δεν θυμίζει σε τίποτα τον τρόπο λειτουργίας των... συνηθισμένων τραπεζών. Κι αυτό επειδή οι υπηρεσίες και τα είδη δεν κοστολογούνται με βάση τα ευρώ αλλά εξισώνονται από μια κεντρική μονάδα, το χρόνο. Μονάδα μέτρησης  είναι το «τεμ» που ισούται με μια ώρα. Οσοι θέλουν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, χωρίς κόστος, μπορούν να εγγραφούν στο δίκτυο μετά από επικοινωνία με την Τράπεζα Χρόνου.
«Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τις υπηρεσίες της Τράπεζας Χρόνου πρέπει να δημιουργήσει ένα προφίλ στην ιστοσελίδα της, με τα προσωπικά του στοιχεία, όπως ταυτότητα, κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την επαγγελματική τους ιδιότητα κ.ά.», διευκρινίζει η Δήμητρα Μασχαλίδη, κοινωνική λειτουργός της δομής, η οποία αναλαμβάνει τις συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων και παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
«Αν δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αναλαμβάνουμε εμείς τη δημιουργία του προφίλ. Μόλις ενεργοποιηθεί το προφίλ, ο χρήστης συνδέεται με την Τράπεζα Χρόνου και μπορεί να καταχωρήσει τις ‘’αγγελίες’’ του. Περιγράφει δηλαδή την υπηρεσία που θέλει να προσφέρει ή να ζητήσει και η προσφορά του δημοσιοποιείται», αναφέρει η Αναστασία Μαμελετζή, η οποία έχει την ευθύνη να καταγράφει τα νέα μέλη και να διαχειρίζεται τις αγγελίες.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ, οι αγγελίες αποστέλλονται ταχυδρομικώς, μετά από επικοινωνία με το προσωπικό της Τράπεζας Χρόνου. Μόλις γίνεται η εγγραφή του, το νέο μέλος ξεκινά με 10 ώρες («τεμ») ενώ μετά από κάθε συναλλαγή, αφαιρούνται ή προστίθενται τα αντίστοιχα «τεμ».
Όπως αναφέρει η Μαρία Κουτίνα, υπεύθυνη δημιουργίας και διαχείρισης του ηλεκτρονικού υλικού της Τράπεζας Χρόνου, κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει συναλλαγή την οποία δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί, ενώ οι ανήλικοι μπορούν μόνο να λαμβάνουν υπηρεσίες (αθλήματα, φύλαξη, καλλιτεχνική- αθλητική εκπαίδευση) μέσω της συμμετοχής του κηδεμόνα τους στην Τράπεζα, ο οποίος και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συναλλαγή.
Για την Κυριακή 16 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί γιορτή ανταλλαγής χρόνου, στη στοά Κολόμβου, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, σε συνεργασία με άλλες τράπεζες χρόνου που λειτουργούν.
Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 9:00- 17:00, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2310526150 και η ιστοσελίδα xronos.diktyodomwnthess.gr. στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο δήμο Θεσσαλονίκης» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου