Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η... βασίλισσα του σκακιού!


Μόλις στα 13 της χρόνια, η σκακίστρια Σταυρούλα Τσολακίδου ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι του κόσμου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!


Η... βασίλισσα του σκακιού!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ




ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ανέκαθεν το σκάκι θεωρούνταν ανδρικό άθλημα ή παιχνίδι (όπως θέλει το χαρακτηρίζει ο καθένας). Μια συνήθεια κυρίως της υψηλής κοινωνίας πριν πάρα πολλά χρόνια, η οποία όμως άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή και εξαπλώθηκε σε αρκετές χώρες. Εχοντας το χαρακτηρισμό «ο βασιλιάς των παιχνιδιών», είναι όντως το πιο δύσκολο και εξειδικευμένο απ' όλα.



Το «παιχνίδι των Βασιλέων» λοιπόν, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, φαίνεται πως βρήκε τη δική του βασίλισσα. Ετσι μπορεί να χαρακτηριστεί άλλωστε η μόλις 13 ετών Σταυρούλα Τσολακίδου, που πριν από λίγες μέρες «πάτησε» στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα κορασίδων στο σκάκι.



«Ολοι αισθανόμαστε μία ηθική ικανοποίηση γι' αυτό το κορίτσι. Η χαρά και η περηφάνια μας δεν περιγράφονται, άσχετα αν το σκάκι δεν αναγνωρίζεται ως άθλημα στην Ελλάδα. Ωστόσο φέρνει στη χώρα επιτυχίες», ανέφερε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Βασίλης Θεοδωρίδης, που παρακολουθεί την πορεία της νεαρής Σταυρούλας από την πρώτη στιγμή.



«Την εντοπίσαμε περίπου στα 6 της χρόνια, όταν σαν Ομιλος προσπαθούσαμε να μυήσουμε τους μαθητές των σχολείων της περιοχής στο σκάκι. Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και έτσι την πήραμε στο σύλλογο». Από την αρχή η Σταυρούλα (την εντόπισε ο Σπύρος Μαργαρινός) έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το σκάκι, διαβάζοντας αρκετά, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει σε αγώνες. Τότε ήταν που ξεκίνησε να έχει και προπονητές. Ενας εξ αυτών είναι ο Ντέγιαν Αντιτς (για τρία χρόνια), ιδιαίτερα γνωστός στο σκακιστικό κόσμο.



«Προπονείται αρκετές ώρες, αφού μιλάμε για αγώνες - μαραθώνιους, που διαρκούν 4-5 ώρες», λέει ο Βασίλης Θεοδωρίδης, που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ομίλου πιστεύουν ιδιαίτερα στις δυνατότητες της 13χρονης. Γι' αυτό και προσέλαβαν για προπονητή της τον Θάνο Μαστροβασίλη, που μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα γι' αυτόν το λόγο!



Το 2010 η Σταυρούλα Τσολακίδου κατέκτησε την 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ λόγω των προχωρημένων ικανοτήτων της πλέον αγωνίζεται με μεγαλύτερους ηλικιακά αθλητές και όχι πάντα του ίδιου φύλου. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο συμμετείχε με τη γυναικεία ομάδα σε τουρνουά στην Πολωνία, ενώ το Φεβρουάριο θα συμμετάσχει στο Κλειστό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.



Ποια είναι όμως η συνέχεια για τη νεαρή Σταυρούλα; «Πιστεύουμε πολύ σε αυτό το παιδί. Προσπαθούμε να της προσφέρουμε το καλύτερο. Γι' αυτό και μέσω επιστολών μας στην ομοσπονδία αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητούμε να βρεθεί κάποια χορηγία, ώστε να συμμετάσχει σε περισσότερους αγώνες στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρίδης μιλώντας στον «ΑτΚ» για το κορίτσι που έκανε περήφανη την Ελλάδα και έχει όλο το μέλλον μπροστά του, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, για να μη χαθεί, όπως άλλα ταλέντα που ανέδειξε αυτή η χώρα

Πηγή : http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=5&artid=196778.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο και ενθαρρυντικό για εμας τους Ελληνες! Μακάρι να της μιάσουμε. Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή